Fizinio asmens bankrotas – svarstyklės

Prieš fizinio asmens bankroto procesą reikia pasverti savo galimybes

Fizinio asmens bankroto įstatymas suteikia teisę bankrutuoti asmenims, kurie yra įsiskolinę, o skolų suma viršija 25 minimaliąsias mėnesines algas (25 tūkst. litų). Šia tvarka siekiama padėti skolų prislėgtiems žmonėms.

Fiziniu asmenu bankrotas – įstatymas Lietuvoje įsigaliojo nuo kovo 1 dienos. Suprantama, kad jis sulaukė tam tikrų atgarsių, kad bankroto procedūra nėra tokia lengva, ji per ilgai gali užsitęsti, o kai kuriems asmenims bankrotas suteiks daugiau žalos nei naudos.

Žinoma, Lietuvoje galiojo įmonių bankroto įstatymas, bet patirties kaip elgtis su fizinių asmenų įsiskolinimais nebuvo. Greičiausiai šis dokumentas sulauks dar ne vienos redakcijos, o įgyta teisinė praktika, šiuo klausimu, bankroto procedūrą padarys lengvesne ir aiškesne visuomenei.

Į klausimą — kaip galima bankrutuoti Lietuvoje, atsakyti nesudėtinga. Reikia per daug pasiskolinti. Čia ir prasideda visos bėdos. Žinoma, bankrotas dar nereiškia, kad asmuo neturės padengti teisėtų kreditorių reikalavimų. Prieš įsigaliojant įstatymui, jis buvo kritikuojamas, kad niekas nenorės bankrutuoti arba bus toks didelis bankrutuojančių asmenų antplūdis ir tam tikros institucijos susidurs su nepakeliamu darbo krūviu.

Nė vienas scenarijus nepasitvirtino. Teismai didelio antplūdžio nesulaukė, nors bankrutuoti sumanė ne vienas asmuo. Negalima išskirti ir amžiaus grupių, bankroto procedūra yra iškelta ir labai jauniems asmenims (20-25 metų) ir garbingo amžiaus asmenims. Akivaizdu, kad sistema, su savo netobulumais, veikia ir žmonės nori ištrūkti iš nepakeliamos skolos gniaužtų.

Vis tik yra nemažai įstatyme nurodytų saugiklių, kurie padeda bankroto procedūrą padaryti skaidriu procesu. Bankrutuoti nusprendęs asmuo turėtų gerai susipažinti su visomis įstatymo nuostatomis ir suvokti, kad bankroto procesas gali būti nutrauktas. Teismas turi teisę nutraukti šią procedūrą, jei paaiškėja, kad fizinis asmuo pateikė neteisingą informaciją apie savo turtą bei gaunamas pajamas ar turimus įsipareigojimus.

Akivaizdu, kad bankroto planas turi būti parengtas tinkamai, kad teismas jį patvirtintų, nes be šio dokumento tolimesnė bankroto byla — negalima. Sėkmingo bankroto nori visos pusės, tad nedera sukčiauti ir bandyti apgauti kreditorius ar patį bankroto procesą administruojantį asmenį. Bankrotas — neūkiškumo pavyzdys, kartais šią tiesą sunku pripažinti, bet kurie finansiniai įsipareigojimai turi rizikos, kurią visada reikia su sveiku protu įvertinti.

Taip pat skaitykite:

Fizinio asmens bankrotas, tai ne vaistas nuo visų ligų. Tam tikrais atvejais geriau nebankrutuoti, o rasti bendrą kalbą su kreditoriais, kad vieni ar kiti įsiskolinimai būtų padengti. Šis procesas reikalauja laiko ir, žinoma, pinigų bei disciplinos. Prieš tokį žingsnį dera teisingai pasverti savo galimybes.